Комісар ЄС про роль Плахотнюка в Молдові: "формальна влада не завжди співпадає з реальною"

Четвер, 23 листопада 2017, 12:23

Європейський комісар з питань сусідства та політики розширення Йоганес Ган знає про "особливу роль" олігарха Влада Плахотнюка, який є лідером правлячої у Молдові Демократичної партії.

Про це він заявив у четвер в Брюсселі на зустрічі з журналістами з країн Східного партнерства.

На прохання журналістів він прокоментував свою зустріч з Плахотнюком, якого молдовські ЗМІ називають "господарем Молдови", а також висловив здивування через те, що цей політик не спілкується зі ЗМІ у себе вдома.

"Так, я зустрічався з Плахотнюком у Брюсселі. Але не вважав, що лідер партії мало контактує з пресою; що ж, завжди дізнаєшся щось нове".

Комісар підкреслив, що Влад Плахотнюк не є ключовим контактом ЄС у Кишиневі, однак визнав, що ЄС усвідомлює роль, яку має Плахотнюк у цій країні.

"Наші відносини з Молдовою не базуються на відносинах з однією особою. Я виходжу з того, що наш головний контакт – це уряд.

Це не означає, що ми ігноруємо де-факто ситуацію, але намагаємося подолати її", - заявив комісар.

"Не є добрим, коли формальна влада не повністю співпадає з реальною", - зауважив Йоганес Ган.

Як відомо, Влад Плахотнюк очолює правлячу Демократичну партію Молдови. Формально не є представником жодного керівного органу цієї держави, хоча протягом 5 років був депутатом парламенту та деякий час обіймав посаду віце-спікера. Водночас політичні оглядачі Молдови сходяться на думці, що він є фактичним керівником держави.

Плахотнюк також є ключовим олігархом Молдови, контролюючи низку бізнесів та медіа країни. Тривалий час він був бізнес-партнером нинішнього українського президента Петра Порошенка; стверджується, що кілька років тому вони вийшли зі спільного бізнесу.

Раніше повідомлялося, що одного з лідерів Молдови Влада Плахотнюка звинуватили у замовному вбивстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.