В Єврокомісії пояснили, чому декларація Саміту не така, як хотіла би Україна

П'ятниця, 24 листопада 2017, 19:11

Спільна декларація Саміту Східного партнерства є менш амбітною, аніж потенціал відносин Україна-ЄС, через потребу шукати компроміс з іншими партнерами та з державами-членами Євросоюзу.

Про це розповіла в Брюсселі, відповідаючи на запитання Європейської правди, заступник гендиректора директорату NEAR (сусідство і розширення ЄС) Катаріна Матернова.

"В Україні приділяється особлива увага декларації. Але зважайте на те, що це багатостороння декларація, погоджена 28 країнами-членами та 6 партнерами. Тому за замовчуванням у цьому документі відображено нижній рівень спільних прагнень",  - заявила вона.

Представниця ЄК особливо наголосила, що двосторонні відносини значно амбітніші, аніж норми, закладені у декларації. "Цей документ не відповідає духу та багатству наших двосторонніх відносин з Україною. Текст заяви є безумовно компромісним, при чому йдеться про компроміс не тільки в середині ЄС, але також у діалозі з іншими країнами-партнерами", - зазначила представниця Комісії.

Катаріна Матернова пояснила, що параметри двосторонніх відносин будуть визначатися за результатами зустрічей Україна-ЄС.

"Україна має щорічний двосторонній саміт з Євросоюзом, є також Рада асоціації, саме там йдеться про реальний стан наших відносин", - розповіла вона.

Нагадаємо, у підсумковій декларації саміту Східного партнерства міститься згадка про європейські прагнення та європейський вибір країн партнерів.

Повний текст декларації  CхП читайте на сайті "Європейської правди". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.