Іспанія видала європейський ордер на арешт лідера Каталонії

П'ятниця, 3 листопада 2017, 22:26

В Іспанії суд у п'ятницю видав європейський ордер на арешт екс-глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона.

Про це повідомляє видання El Pais.

Крім того, суд видав ордер на арешт чотирьох колишніх міністрів у складі каталонського уряду, які, як і Пучдемон, втекли до Бельгії та не з`явилися на допит на вимогу суду. 

Мадрид направив запит на затримання п'ятьох політиків в прокуратуру Бельгії.  Суд підозрює Пучдемона та його чотирьох соратників в організації заколоту, розтраті державних коштів, зловживанні службовим становище та непокорі владі.

Перед цим у п`ятницю відсторонений каталонський лідер виступив на бельгійському телебаченні і заявив про бажання балотуватися на дострокових виборах навіть будучи за кордоном.

У Бельгії Пучдемон має намір боротися з екстрадицією до Іспанії, при цьому, за його словами, він не збирається просити про політичний притулок.

Якщо Бельгія вирішить арештувати лідера Каталонії, Пучдемон повинен постати перед слідчим суддею впродовж доби. Процедура екстрадиції займе 15 днів, прогнозують бельгійські юристи, пише Associated Press.

Якщо ж Пучдемон подасть апеляцію, цей процес може зайняти ще 45 днів. Це означає, що каталонський лідер може залишитись у Бельгії до початку січня – тобто вже після проведення дострокових виборів у автономії 21 грудня.

Водночас Бельгія може відмовитися виконувати ордер про арешт і екстрадицію, якщо знайде для цього підстави.

Нагадаємо, напередодні суддя Національної судової палати Іспанії наказав ув’язнити вісьмох членів відстороненого женералітату Каталонії без права застави.

Один із арештованих каталонських чиновників Сантьяго Віла вийшов на свободу, внісши заставу у 50 тисяч євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.