Українські аграрії занепокоєні можливою забороною гліфосату у ЄС

Вівторок, 7 листопада 2017, 13:27

Українські аграрії занепокоєні намірами Європейського Союзу заборонити використання гліфосату в країнах блоку.

Про це повідомляє Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), що об’єднує провідні компанії українського агропродовольчого сектору.

З відповідним листом "Український клуб аграрного бізнесу" звернувся до Хюга Мінгареллі, голови делегації Європейського Союзу в України.

"Від імені українських агровиробників висловлюємо своє занепокоєння разом з виробниками Аргентини, Бразилії, США та європейськими фермерами щодо можливої заборони гліфосату у країнах ЄС. Гліфосат - найпоширеніша активна речовина у світі. Він використовується для виробництва гербіцидів", - йдеться у листі-зверненні.

"Гліфосат дозволив здійснити революційний крок в обробітку ґрунту без оранки, що економить час, захищає ґрунтові води та запобігає ерозії. Використовуючи гліфосат, аграрії використовують менше палива, у порівнянні з традиційною технологією, і тим самим виділяють в атмосферу менше вуглекислого газу", - заявляють українські аграрії.

На думку УКАБ, сьогодні не існує еквівалентної альтернативи гліфосату, тому його заборона матиме негативні наслідки не тільки для фермерів ЄС, але й для українського сільського господарства.

"На наш погляд, заборона гліфосату поверне фермерів до нестабільних методів ведення сільського господарства та призведе до створення чорного ринку пестицидів з цією діючою речовиною, оскільки гліфосат продовжуватиме вироблятись у третіх країнах", - вважають в Асоціації.

Заборона використання гліфосату в країнах ЄС може поставити під загрозу діючі торгові угоди України, тому в УКАБ висловили сподівання, що гліфосат незабаром буде перереєстрований в ЄС.

Як відомо, гліфосат, в основному, застосовується у вирощуванні кукурудзи та соняшнику, 40% українського експорту кукурудзи вивозиться до країн ЄС.

Зазначимо, що гліфосат є основним компонентом у популярному гербіциді Roundup, який виробляє американський гігант з агрохімікатів Monsanto. Існують побоювання, що компонент може спричинити рак.

Раніше повідомлялося, що Франція вирішила встановити 2022 рік як крайній термін для того, щоб поступово відмовитися від використання гліфосату, суперечливого активного інгредієнта в гербіцидах.

Читайте також на сайті ЄвроПравди: "Гербіцид, що викликає рак: Європа сперечається, Україна мовчить".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.