Глава МЗС Польщі пропонує Києву будувати ідентичність на Небесній сотні, а не УПА

Вівторок, 7 листопада 2017, 14:25

Польща переконує українців, що вони мають вибір: будувати ідентичність на УПА або на нових героях, наприклад Небесній сотні чи загиблих на Донбасі військових.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє Rzeczpospolita.

Міністр підкреслив, що Польща хотіла б, щоб Україна була дружньою, демократичною, "цілісною, неподільною " країною.

"З іншого боку, ми б хотіли, щоб це була країна, яка врегулюватиме свою історію, вирішуватиме проблеми, що відбувалися багато років тому", - сказав Ващиковський.

Він підкреслив, що Україна і Польща розділилися щодо підходу до історії.

"Ми звертаємося до України і кажемо: "Давайте розберемося з історією, разом , спільно через діалог, давайте створимо спільні інструменти, як було це у випадку з німцями". Звичайно, з Німеччиною все не так ідеально, але це призвело до великого прогресу" - зазначив Ващиковський.

"Натомість Україна не хоче розбиратися разом, вважаємо, що Польща нав’язує їй своє бачення. Українці не хочуть діалогу" - сказав він, нарікаючи на брак доброї волі.

За словами Ващиковського,  Польща каже українцям, що у них є вибір – "вони можуть будувати свою ідентичність на УПА, але також мають нові персоналії - наприклад, героїв Небесної сотні, які боролися на Майдані, чи солдатів, які воювали в Донбасі.

Нагадаємо, глава МЗС Польщі раніше заявив про запуск процедур, які не дозволять особам з антипольськими поглядами в’їхати на територію країни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.