У Лондоні заарештували впливового хорватського олігарха

Вівторок, 7 листопада 2017, 16:44

У Лондоні заарештували хорватського бізнесмена Івіцу Тодоріча, якого підозрюють у фальсифікації рахунків, щоб приховати величезні борги компанії, яка постраждала від кризи.

Про це повідомляє AFP.

66-річний Тодоріч очолював один із найбільших хорватських концернів Agrokor, який займається продуктами харчування та рітейлом.

Минулого місяця хорватська влада видала європейський ордер на арешт Тодоріча. Пізніше у вівторок він має з’явитися у суді Лондона, де йому оберуть запобіжний захід.

Івіца Тодоріч

Тодоріча та ще 14 осіб, включаючи двох його синів та інших колишніх топ-менеджерів компанії, підозрюють у зловживаннях, підробці офіційних документів та відсутності належного ведення справ.

Уряд Хорватії в квітні призначив кризового менеджера, який очолить процес реструктуризації в компанії, чиї борги оцінюються як мінімум у 5,4 мільярда євро.

Agrokor майже так само важливий для економіки Хорватії як і туризм, доходи концерну складають 15 відсотків валового внутрішнього продукту.

Маючи близько 60 тисяч робочих місць, Agrokor є найбільшим роботодавцем на Балканах, крім того, до роботи з концерном залучена велика мережа постачальників, а це ще десятки тисяч робочих місць.

Тодоріч, відомий у Хорватії як "The Boss", в особистому блозі неодноразово звинувачував уряд у зловживанні владою та незаконному захопленні його компанії.

Він стверджував, що є жертвою "політичних переслідувань", і місцеві ЗМІ припускають, що з цих причин він буде боротися проти екстрадиції.

Тодоріч розпочав свою діяльність із квіткового бізнесі в 1970-х і заснував Agrokor незадовго до розпаду комуністичної Югославії в 1990-х роках.

Він став одним із найбагатших і найвпливовіших людей на Балканах, але критики звинувачують його у зловживанні своєю монопольною позицією.

Agrokor, який значно збільшив свій борг через агресивне розширення та дорогі запозичення, зіткнеться з процедурами банкрутства, якщо процес реструктуризації не буде успішним до наступного липня.

Дві третини співробітників компанії знаходяться в Хорватії, решта - у сусідній Боснії, Сербії та Словенії.

Криза спалахнула в січні, коли Agrokor відмовився від кредитної угоди з міжнародними кредиторами, що викликало сповільнення прибутків від облігацій.

Компанія заборгувала, зокрема, двом російським банкам Сбербанку та ВТБ, яким вона винна 1,1 млрд. євро та 300 млн. євро відповідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.