Німецька НУО звинуватила Лівію у загибелі мігрантів під час рятувальної операції

Вівторок, 7 листопада 2017, 18:12

П'ять мігрантів, у тому числі дитина, загинули під час рятувальної операції в Середземному морі. Правозахисники звинуватили в інциденті берегову охорону Лівії.

Про це повідомляє AFP.

Німецька неурядова організація "Sea Watch" заявила, що мігранти загинули в результаті "насильницького, необережного" та "незаконного" втручання лівійської берегової охорони в порятунок у міжнародних водах.

"Sea Watch" - одна з декількох неурядових організацій, що експлуатують пошуково-рятувальні катери в Середземному морі. Вона повідомила, що її судно направили на допомогу невеликому човну, який тонув. Приблизно в той же час туди прибув лівійський патрульний катер.

За даними НУО, лівійці почали "бити і погрожувати" мігрантам на човні, провокуючи паніку, через яку кілька людей впали за борт.

Патрульний катер потім намагався рухатися з людьми, які все ще трималися за його борти. Заспокоїти ситуацію намагався італійський військовий вертоліт.

Співробітники "Sea Watch" повідомили, що операція відбувалася в 30 морських милях на північ від Триполі, за межами територіальних вод Лівії.

"У цих смертельних випадках повинні бути звинувачені лівійські берегові охоронці, які перешкоджають безпечному порятунку своєю жорстокою поведінкою. Європейські уряди нарешті повинні зробити висновки з цього інциденту і припинити співпрацю з лівійською береговою охороною", - сказав представник НУО.

У свою чергу Лівія звинувачує в загибелі мігрантів неурядову організацію, заявивши, що волонтери "заважали зусиллям берегової охорони із порятунку, незважаючи на наші звернення".

Як відомо, ЄС все більше поглиблює співпрацю з уряжом Лівії, прагнучи допомоги у зменшенні потоку африканських біженців та мігрантів, які перетинають Середземне море і прямують до Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.