Сейм Литви у першому читанні схвалив "Закон Магнітського"

Вівторок, 7 листопада 2017, 19:16

Парламент Литви прийняв у першому читанні так званий "Закон Магнітського", яким буде заборонений в'їзд іноземцям, пов'язаним з корупцією великого масштабу, відмиванням грошей і порушенням прав людини.

Про це повідомляє Delfi.

Відповідні поправки до закону про правове становище іноземців схвалили 78 депутатів, один був проти, п'ятеро утрималися.

За словами одного з ініціаторів проекту, лідера консерваторів Габліелюса Ландсбергіса, Литва може стати четвертою державою в світі, яка прийняла такий правовий акт. "Закон Магнітського" прийнятий в США, Канаді та Естонії.

Положення нинішнього закону про права іноземців, яке передбачає, що іноземцю можуть заборонити в'їзд до Литовської Республіки на термін понад п'ять років, якщо він може загрожувати державній безпеці або громадському порядку, пропонується доповнити іншими умовами.

Згідно з проектом, особа може потрапити в чорний список, якщо є інформація або серйозні підстави підозрювати, що іноземець брав участь у великомасштабній корупції або відмиванні грошей, або в порушенні прав людини, через які особа, щодо якої було скоєно порушення прав, померла або отримала серйозні травми, була необгрунтовано засуджена або пережила інші негативні наслідки.

Також підставою для відмови на в'їзд до Литви може бути, якщо особа становить загрозу не тільки безпеці і громадському порядку в Литві, але і в інших країнах Євросоюзу і НАТО.

У законі також пропонується встановити можливість не інформувати іноземця про внесення в список персон нон-грата.

Закон, названий ім'ям Сергія Магнітського, в 2012 році прийняли у США, застосувавши санкції проти російських посадових осіб, пов'язаних з порушеннями прав людини. США заборонили видавати їм візи і заморозили активи, в списку зараз - більше 40 прізвищ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.