Чорногорія ігнорує ініціативу Косова передати в Гаагу питання демаркації кордону

Середа, 8 листопада 2017, 09:59

Косово може передати питання договору про демаркацію кордону з Чорногорією у Постійну палату третейського суду в Гаазі, якщо Подгориця і далі відмовлятиметься переглянути документ.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Прем’єр Косова Рамуш Харадінай раніше заявив, що питання може бути передане в арбітраж, хоча аналітики сумніваються в успішності цієї ініціативи, бо спершу вона має бути погоджена з Чорногорією.

Подгориця ж не виявляє зацікавленості щодо цього питання. Глава МЗС Чорногорії Срджан Дарманович заявив, що демаркація кордону з Косовом є завершеною справою.

"Як я вже сказав раніше, Чорногорія ніколи не переглядала або не скасовувала міжнародний договір, який її парламент вже ратифікував, і цього разу такого тежне станеться. Ми, звичайно, терпляче чекаємо на можливі позитивні події у Косові, оскільки це їхнє внутрішнє питання ", - сказав Дарманович.

За його словами, розгляд в арбітражі передбачає згоду двох сторін, однак для Чорногорії роботу завершено.

Раніше у Косові виступили з ініціативою про перегляд кордону, оскільки на думку нової комісії з демаркації кордону, в результаті роботи попередньої комісії Косово втратило частину території.

Чорногорія і Косово  підписали угоду про демаркацію кордону у 2015 році. Однак парламент Косова її не ратифікував. Питання ратифікації було винесене у вересні 2016 році, однак опозиція на чолі з нинішнім прем’єром Харадінаєм, виступила проти, бо, як стверджувалося, за угодою Косово втрачає 8 тисяч гектарів території.

Питання демаркації кордону з Чорногорією є досить чутливим для Косова, оскільки це є однією з умов візової лібералізації з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.