Єврокомісія схвалила поширення вимог ЄС на російський газопровід "Північний потік-2"

Середа, 8 листопада 2017, 15:03

Єврокомісія офіційно схвалила пропозицію щодо поширення на газопроводи з третіх країн вимог Третьої газової директиви, що дозволить частково контролювати російський трубопровід "Північний потік-2".

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль у своєму Facebook.

Ухвалена пропозиція відповідає на питання, як будуть діяти запропоновані норми. Далі пропозицію повинні схвалити у Раді ЄС та Європарламенті.

Як відзначає Зеркаль, пропозиція ЄК стосується усіх газопроводів до та з третіх країн.

Єврокомісія наполягає, що Північний потік-2 не може реалізуватися у правовому вакуумі чи лише у відповідності до законодавства третьої країни. Якщо газопровід буде збудований, він потребує правової рамки, яка враховує ключові принципи правил енергетичного ринку ЄС.

Крім того, згідно з ухваленим рішенням, ЄС продовжує підтримку транзиту російського газу через Україну.

"Ця новина – найкращий доказ того, що панічні настрої щодо "Північного потоку-2" розганяти поки зарано. І що потрібно системно працювати над відстоюванням своєї думки і інтересів в ЄС", - відзначила Зеркаль.

Як "Європравда" повідомляла раніше, в Єврокомісії хочуть, щоб нові правила були введені до кінця 2018 року - досить рано, щоб застосувати їх до трубопроводу "Північний потік-2", який повинен бути завершений до кінця наступного року.

Нагадаємо, парламент Данії почав обговорювати новий закон, запропонований урядом, який дасть змогу заблокувати проект газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.