Радник Трампа звинуватив Туреччину у поширенні екстремістської ідеології

Четвер, 14 грудня 2017, 08:53

Радник Білого дому з питань національної безпеки генерал Герберт Макмастер звинуватив Туреччину в поширенні екстремістської ісламістської ідеології по всьому світу.

Про це повідомляє The Voice of America.

Радник з національної безпеки президента США Дональда Трампа, генерал Макмастер заявив, що Туреччина приєдналася Катару в якості головного джерела фінансування екстремістської ідеології.

"Ми бачимо величезну залученість Туреччини (у поширенні екстремізму) всюди - від Західної Африки до Південно-Східної Азії", - уточнив Макмастер під час виступу у Вашингтоні.

"Балкани є сьогодні регіоном, що викликає серйозну занепокоєність", - додав він.

Повідомляється, що Макмастер обірвав себе на півслові, коли звинувачував Анкару у фінансуванні відверто терористичних груп.

Тим не менш, він висловив занепокоєння тим, що Туреччина йде шляхом, по якому в 1970-х роках йшла Саудівська Аравія, а в пізніші часи – Катар, маючи на увазі фінансування угруповань, що створюють умови, що сприяють розвитку тероризму.

"Ми не приділяємо належної уваги, як екстремістські ідеології розвиваються через медресе (школи) та мечеті, і так звані благодійні організації", - сказав він.

В МЗС Туреччини вже розкритикували заяву Макмастера, назвавши її "необґрунтованою та неприйнятною".

"Ми очікуємо, що США, яких ми як і раніше визнаємо нашим другом та союзником, продемонструють ту саму позицію щодо нашої країни, припинивши всі форми співпраці з терористичними угрупованнями, такими як YPG та нададуть більш конкретну і дієву підтримку у нашій постійній та рішучій боротьбі проти тероризму та радикалізму", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, нещодавно президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара не піддасться на шантаж США на тлі розгляду справи працівника турецького банку, звинуваченого в обході санкцій проти Ірану.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.