ЄСПЛ розкритикував Італію за невизнання одностатевих шлюбів

Четвер, 14 грудня 2017, 14:53

Італія порушує статтю Європейської конвенції про Права людини, не визнаючи та не реєструючи одностатеві  шлюби.

Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини.

В рамках цієї справи шість гомосексуальних пар, які побралися за кордоном, подали скаргу на те, що вони не мали можливості зареєструвати або отримати будь-яке інше визнання шлюбів в Італії.

Усі пари одружувались за межами Італії - три в Канаді, одна - в США і дві - в Нідерландах. Після повернення до Італії, перш ніж звертатися до ЄСПЛ у 2012 році, всі вони намагалися зареєструвати свої шлюби в Італії, але їм було відмовлено.

У своєму рішенні суд відзначив, що держави ЄС вільно дозволяють гетеросексуальним парам одружуватися, але гомосексуальні пари також мають бути визнані законними і їм необхідно забезпечити захист їхніх стосунків.

Він також зазначив, що ситуація в Італії змінюється з 2016 року з введенням нового законодавства про гомосексуальні громадянські партнерства.

Суд постановив, що Італія повинна виплатити кожному заявнику 5000 євро нематеріальної шкоди. Крім того, одній з пар мають відшкодувати 9000 євро на покриття витрат, та 10 000 євро іншим парам.

Нагадаємо, наприкінці листопада Суд ЄС відкрив слухання щодо визнання одностатевих шлюбів у країнах Європейського Союзу, де вони ще не вважаються законними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.