Сейм Польщі схвалив суперечливі поправки до виборчого кодексу

П'ятниця, 15 грудня 2017, 12:55

Депутати польського Сейму схвалили суперечливі зміни до виборчого законодавства країни та змінили правила функціонування місцевого самоврядування.

Про це повідомляє Radio Poland.

Зміни до виборчого законодавства були розроблені правлячою консервативною партією "Право і справедливість" (ПіС). 

Опозиція заявляє, що ПіС міняє закон на свою користь напередодні майбутніх виборів у 2018 році.  У ПіС стверджують, що мають на меті зробити голосування більш прозорим та забезпечити гарантії більш справедливих виборів.

Нові правила змінюють спосіб вибору членів Державної виборчої комісії, яка проводить та контролює вибори. Тепер сім із дев'яти членів комісії будуть обрані Сеймом, де більшість має "Право і справедливість".

Досі по троє суддів у комісію делегували Конституційний, Верховний і Вищий адміністративний суд.

Нове законодавство також скасовує голосування поштою та утворює одномандатні виборчі округи в районах з менш ніж 20 тисячами жителів.

Новий закон також обмежує двома термінами повноваження війтів та мерів, починаючи з місцевих виборів наступного року.

Голова Державної виборчої комісії Войцех Гермелінський у п’ятницю заявив, що схвалені Сеймом зміни загрожують виборчому процесу, оскільки, серед іншого, міністр внутрішніх справ отримує ширші повноваження для нагляду за виборами.

"Де-факто міністр приймає рішення, не ми", - цитує Гермелінського агентство Reuters.

Протягом майже чотиригодинних дебатів, що відбулися у четвер ввечері, депутати розглянули понад 300 поправок. Законопроект тепер має розглянути верхня палата парламенту Сенат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.