У Фінляндії розслідують витік секретних даних про воєнну розвідку країни

Неділя, 17 грудня 2017, 10:49

У Фінляндії порушили кримінальну справу за фактом передачі секретних матеріалів газеті Helsingin Sanomat, яка опублікувала статтю про воєнну розвідку країни.

Про це повідомляє Yle.

У статті видання Helsingin Sanomat використало секретні матеріали Оборонних сил 2010 і 2004 років.

Згідно із заявою президента Саулі Нійністьо, розголошення секретних документів є ризиком для безпеки країни, а самі матеріали були передані газеті незаконно.

"Розголошення надзвичайно секретних документів - це ризик для нашої безпеки і наслідки можуть бути серйозними", - заявив президент. Нійністьо наголосив, що його турбує масштабність витоку.

Міністр оборони Юссі Нііністьо підкреслює, що матеріали передані незаконно, а їхня публікація може нести шкоди безпеці Фінляндії.

Газета Helsingin Sanomat, своєю чергою, обґрунтувала публікацію секретних матеріалів і відомостей про Центр радіоелектронної розвідки Оборонних сил тим, що громадяни мають право знати, що відбувається в суспільстві, і засоби масової інформації зобов'язані про це розповідати.

У ці дні в Фінляндії працюють над оновленим законом про розвідку. У ньому, зокрема, будуть значно розширені права і повноваження розвідувальних органів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.