Естонія працює над запуском власної криптовалюти - есткоїн

Вівторок, 19 грудня 2017, 12:29

Естонія планує запустити власну віртуальну валюту "estcoin" (есткоїн) і розглядає три різні моделі її впровадження і використання.

Про це повідомив у своєму блозі керуючий директор естонської програми e-residency Каспар Корьюс.

"Ми продовжуємо роботу з есткоїном, незважаючи на критику, але завдяки критиці ми краще зрозуміли, як діяти далі. Всі три моделі есткоїну є життєздатними та можуть бути впроваджені (навіть попри застереження Європейського центрального банку)", - написав Корьюс.

Видання EUobserver нагадує, що ідея створення есткоїну була вперше озвучена в серпні минулого року. Це має бути так званий кріптотокен, який би використовував технологію блокчейну, що також використовується для біткоїнів.

Створення есткоїну розкритикував, зокрема, голова Європейського центрального банку Маріо Драгі, який у вересні зазначив, що "жодна держава-член не може запровадити власну валюту".

Естонія є частиною єврозони, і їй дозволено мати тільки євро в якості законної валюти.

Корьюс зазначив, що Естонія "ніколи не буде впроваджувати альтернативну до євро грошову одиницю", однак сказав, що одним із трьох можливих шляхів є використання есткоїну для е-резидентів з прив'язкою до євро.

"Наші е-резиденти є громадянами з усього світу, і здатність вести бізнес у глобальному масштабі з більшою легкістю є одним із основних чинників зростання програми", - написав він.

"Есткоїни в межах спільноти е-резидентів могли б полегшити цей обмін цін в глобальному масштабі, одночасно заохочуючи більше ділових відносин між е-резидентами та естонцями", - додав він.

Інші два варіанти використання криптовалюти - "громада есткоїнів" та "особисті есткоїни".

Перший - це спосіб винагороди волонтерів, які допоможуть покращити програму е-резиденції в Естонії, а друга - есткоїни, прив'язані до цифрової ідентичності людини. Вони могли б, наприклад, використовуватися для оплати державних послуг або штрафів.

Естонія першою у світі створила програму e-residency три роки тому. Вона пропонує міжнаціональну цифрову ідентифікацію, що дає можливість підприємцям з усього світу відкривати та вести бізнес незалежно від місця перебування.

На сьогодні програма налічує понад 27 тисяч е-резидентів, серед яких, наприклад, канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Читайте також: "Інтернет-врядування та українські реалії: чи можливо повторити зразкову естонську реформу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.