Австрія обіцяє паспорти німецькомовним італійцям лише після консультацій з Римом

Вівторок, 19 грудня 2017, 13:51

Новий канцлер Австрії заявив, що він наполягає на суперечливих планах видачі паспортів німецькомовним мешканцям італійської провінції Альто-Адідже, проте обіцяє провести відповідні консультації з Римом.

Про це повідомляє Reuters.

План подвійного громадянства є частиною коаліційної угоди, представленої ​​на вихідних Австрійською народною партією Себастіана Курца та ультраправою Партією свободи.  Італійські політики засудили ці наміри, заявивши, що пропозиція віддає "етнічним націоналізмом".

Курц заявив, що ця схема призначена лише для заохочення співпраці між європейськими державами. "Це те, що, звичайно, ми плануємо робити лише в тісному співробітництві з Італією та урядом у Римі", - сказав Курц після першого засідання уряду в вівторок.

"У нашій урядовій програмі ми виконали бажання південних тірольців, яке було висловлено всіма сторонами в Південному Тіролі, і, перш за все, місцевим урядом Південного Тіроля", - сказав Курц.

Регіон Південний Тіроль, відомий під італійською назвою Альто-Адідже, в минулому був частиною Австро-Угорської імперії, а після Першої світової війни був анексований Італією. Близько 70% місцевих жителів регіону вважають себе німецькомовними (за даними 2011 року).

Через мовне питання Італія вороже ставиться до ідеї надання мешканцям регіону другого паспорта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.