МЗС: Генасамблея ООН схвалила найсильнішу резолюцію щодо Криму

Вівторок, 19 грудня 2017, 20:17

В МЗС заявили, що Генасамблея ООН схвалила найсильнішу резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.

Про це у своєму Twitter повідомив глава МЗС України Павло Клімкін.

"Ця резолюція щодо Криму - найсильніша. Тиск на Росію у питанні Криму посилюється. Велика подяка всім, хто підтримав", - написав він.

Нагадаємо, сьогодні Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.

Так, резолюція підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт, про що не було згадано у документі минулого року.

У документі засуджується ретроактивне застосування РФ власних законів (тобто зміна заднім числом юридичних наслідків дій, які були вчинені перед прийняттям закону) на окупованій території, а також примусове автоматичне присвоєння кримчанам російського громадянства.

Окрім того резолюція вимагає від Росії "повністю і негайно" виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові, та закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

У документі засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, а також міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72-ї сесії ГА ООН та поінформувати 37-му сесію РПЛ ООН щодо ситуації з правами людини в Криму.

Детальніше про проект нової резолюції ООН читайте на сайті "Європейської Правди": "Нова резолюція ООН щодо Криму: десять змін, важливих для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.