Консультативна місія ЄС: Україні слід прискорити створення механізму захисту свідків

Середа, 20 грудня 2017, 17:00

Керівник Компоненту з верховенства права Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Фабіан Льовенберг наголошує, що захист свідків має стати пріоритетною сферою реформування правоохоронних органів в Україні, і закликає уряд прискорити процес створення такого механізму.

Про це він сказав під час брифінгу в Києві, присвяченого презентації концепції закону про захист свідків у кримінальному судочинстві, передає УНІАН.

"Консультативна місія Європейського Союзу в Україні вважає, що захист свідків має стати пріоритетною сферою реформування правоохоронних органів в Україні", - сказав він.

Льовенберг додав, що Місія закликає український уряд прискорити процес створення ефективного механізму захисту свідків для того, аби забезпечити існування такого механізму відповідно до кращих практик ЄС.
"Захист свідків - це наріжний камінь боротьби з особливо небезпечною, організованою злочинністю, боротьби з тероризмом ефективно і професійно", - зауважив представник Місії.

Він також додав, що у 1990-х роках в Європі існувало всього три "підрозділи" із захисту свідків - у Німеччині, Італії та Англії. Натомість наразі із 28 країн ЄС 25 мають "відділи захисту свідків".

Льовенберг також зауважив, що Місія надає Україні свої рекомендації, поради щодо розробки програми захисту свідків, організовує навчальні візити до Європолу та відділів захисту свідків в різних країнах ЄС з метою ознайомлення з європейською практикою.

"Але Україна має самостійно вирішити, яка система буде кращою для неї", - констатував він.

Крім того, Льовенберг відзначив, що нині в Україні діє закон щодо забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, який було ухвалено ще у 1993 році.

"Потім до нього вносилися зміни, але загалом він є застарілим. І більше того, в ньому немає навіть такого поняття як "програма захисту свідків". Потрібно обов'язково переглянути цей закон і зробити зміни, або прийняти новий закон у цій сфері", - сказав представник Місії.

Він також висловив думку, що найкраще було б, якби в Україні діяв спеціальний окремий, незалежний орган, який би керував розробкою та впровадженням програми захисту свідків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.