Президент Польщі назвав політичним рішення Єврокомісії про санкції

Четвер, 21 грудня 2017, 10:02

Рішення Європейської комісії про запуск статті 7 Договору ЄС щодо Польщі є суто політичним і не має ніякого суттєвого обґрунтування.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє Польське радіо.

За словами Дуди, рішення Єврокомісії - це або суто особисті питання, або різні політичні погляди. "Тут існує ідеологічна, принципова різниця в поглядах на світ, принципи та цінності, і, можливо, це є джерелом проблеми", - зазначив він.

В той же час польський президент підкреслив, що розраховує на конструктивний діалог з Єврокомісією протягом найближчих трьох місяців. "Я сподіваюсь, що це буде нормальним діалогом, а не диктатом від ЄК, я б дуже хотів цього", - зазначив Дуда.

Президент Польщі, посилаючись на опитування громадської думки, заявив, що соціальне сприйняття польських судів є "фатальним".

"80 відсотків поляків хотіли змін у системі правосуддя, люди мають глибоке почуття болю, глибоке почуття несправедливості. Це не можна терпіти, це треба змінювати і змінювати. Настав час припинити комунізм у польській системі судочинства, і саме ці зміни проводяться", - зазначив він.

Нагадаємо, 20 грудня Європейська комісія вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права.

Комісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Якщо Польща цього не зробить, це може призвести до застосування санкцій, зокрема, до втрати голосу у ЄС.

У той же день президент Польщі Анджей Дуда підписав два закони, ухвалені парламентом в рамках суперечливої судової реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.