Президент Молдови затвердив відставку шести міністрів

Четвер, 21 грудня 2017, 10:46

Президент Молдови Ігор Додон затвердив відставку шести членів молдовського уряду, оголошену раніше лідером Демократичної партії Володимиром Плахотнюком.

Про це повідомляє NewsMaker.

Додон підписав відставку Стели Григораш з поста міністра охорони здоров'я, праці та соціального захисту, Андрія Галбура - з поста віце-прем'єра і міністра закордонних справ і європейської інтеграції, Василя Битка - з поста міністра сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища, Володимира Чеботаря - з поста міністра юстиції, Георге Белана - з поста віце-прем'єра і міністра реінтеграції, Октавіана Калмика - з поста віце-прем'єра і міністра економіки та інфраструктури.

Додон раніше заявляв, що підпише відставку міністрів уряду Філіпа, але відмовиться затверджувати нові кандидатури.

У відповідь спікер парламенту Андріан Канду заявив, якщо президент відмовиться підписувати указ про призначення нових міністрів, уряд змушений буде звернутися до Конституційного суду з вимогою встановити тимчасове виконання обов'язків президента.

Конституційний суд (КС), нагадаємо, ухвалив, що при відмові Ігоря Додона виконувати свої конституційні обов'язки за нього їх можуть виконати спікер парламенту або прем'єр-міністр.

Суд пішов на такий крок через відмову Додона затверджувати кандидата на пост міністра оборони, визнавши його дії порушенням Конституції.

У підсумку спікер парламенту, наділений повноваженнями "тимчасового президента" Молдови, підписав указ про призначення нового міністра оборони в обхід Додона

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.