Сейм Латвії зрівняв учасників війни проти СРСР і нацистської Німеччини

Четвер, 21 грудня 2017, 16:03

Сейм Латвії у третьому читанні остаточно схвалив законопроект про присвоєння статусу учасника Другої світової війни.

Про це повідомляє портал Delfi.

Мета цього кроку - визнати заслуги громадян Латвії, які брали участь в цьому глобальному конфлікті, незалежно від того, проти кого вони воювали: нацистської Німеччини і її союзників чи проти СРСР.

Учасниками Другої світової війни визнаються громадяни Латвії, які були такими на 17 червня 1940 року, і постійні жителі Латвії, які легально в'їхали в країну до цієї дати. Ця норма не поширюється на осіб і членів їх сімей, які прибули до Латвії за так званим договором про військові бази від 5 жовтня 1939 року.

У статусі учасника Другої світової війни буде відмовлено представникам націонал-соціалістичної партії нацистської Німеччини, її парамілітарних структур, таємної поліції і служб безпеки.

Те ж стосується осіб, яких засуджено за злочини проти людства, а також співробітників КДБ СРСР і ЛССР - за винятком тих, що за радянських часів працювали на адміністративно-господарських та пов'язаних з плануванням і фінансами посадах.

Учасникам Другої світової війни видаватимуть свідоцтво встановленого зразка і пам'ятний нагрудний знак. Самоврядування матиме право вирішувати питання про надання соціальних гарантій учасникам Другої світової війни і в рамках своїх бюджетів виділяти їм допомогу, пільги зі сплати муніципальних зборів або в отриманні послуг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.