Гватемала слідом за США перенесе посольство в Єрусалим

Понеділок, 25 грудня 2017, 11:47

Слідом за США про перенесення свого посольства в Ізраїлі до Єрусалима оголосила Гватемала.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Гватемали Джиммі Моралес у ніч на понеділок, 25 грудня, оголосив, що розпорядився перенести посольство країни в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима.

У короткому повідомленні на Facebook політик пояснив, що прийняв це рішення після розмови з ізраїльським прем'єром Біньяміном Нетаньягу. Втім, конкретних термінів перенесення посольства він не назвав.

Таким чином Гватемала стала першою світовою державою, яка підтримала рішення США визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Гватемала та сусідній Гондурас були двома із семи країн, які приєдналися до Сполучених Штатів і Ізраїлю в голосуванні проти резолюції по Єрусалиму у Генеральній Асамблеї ООН. Проти голосували також Маршаллові Острови, Мікронезія, Науру, Палау і Того. Україна тоді участі в голосуванні не брала.

Сполучені Штати є важливим джерелом фінансової допомоги Гватемалі і Гондурасу. Президент Дональд Трамп погрожував припинити фінансову допомогу країнам, які підтримають резолюцію ООН.

Нагадаємо, 21 грудня Генеральна Асамблея ООН голосувала за резолюцію, яка відкидає визнання Сполученими Штатами Єрусалима столицею Ізраїлю. Документ підтримали 128 держав.

Як відомо, 6 грудня президент США Дональд Трамп заявив про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю і доручив Держдепартаменту почати підготовку до переведення посольства Америки з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.