Хорватія надіслала Словенії дипломатичну ноту щодо Піранської затоки

Субота, 30 грудня 2017, 17:25

Загреб застеріг Любляну від одностороннього виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі, яке не визнає Хорватія, щодо морського кордону.

Про це повідомляє b92.net.

Міністерство закордонних справ Хорватії відправило Словенії дипломатичну ноту, у якій закликало Любляну утримуватися від односторонніх кроків та вступити в конструктивний діалог з вирішення проблеми кордону та уникнення інцидентів.

У Міністерстві також закликали до мирного вирішення відкритих питань, як годиться двом сусіднім країнам, членам ЄС та союзникам в НАТО.

Однак в заяві міститься попередження про те, що "односторонні заходи, спрямовані на зміну ситуації в морі проти інтересів Республіки Хорватії, будуть неприйнятними".

Відповідна нота з'явилася після того, як Словенія оголосила на початку тижня, що почала реалізовувати рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо спірного морського кордону з Хорватією в Піранській затоці.

Як відомо, 29 грудня сплив кінцевий термін виконання рішення суду щодо Піранської затоки.

За даними Deutsche Welle, у суботу, 30 грудня, хорватські поліцейські катери супроводжували човни хорватських рибалок, щоб у разі необхідності чинити опір словенським поліцейським, які можуть затримати рибалок за перебування у водах Словенії.

Словенська поліція лише спостерігала за ситуацією і не втручалася, хоча починаючи з 30 грудня поліція Словенії має право штрафувати рибалок, які заходять у словенські води.

Нагадаємо, у червні Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо спору між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря. Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна. У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.