Мета миротворчої місії ООН на Донбасі має бути однією для всіх – МЗС Люксембургу

Вівторок, 5 грудня 2017, 17:06

Розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі можливе, але за умови, що її мета буде однією для всіх.

Про це заявив глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн перед неформальною зустріччю міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, мета полягає у тому, щоб припинити бойові дії, відвести військову техніку і відновити контроль на кордоні.

"Гадаю, домовленість щодо "блакитних шоломів" на Донбасі є доволі можливою, якщо всі сторони розділятимуть одну мету розміщення цих миротворців. А саме: припинити бої, відвести важкі й інші озброєння та контролювати, що діється на українсько-російському кордоні, щоб не допускати нового надходження озброєнь. З огляду на це миротворча місія є дуже позитивною ідеєю", – заявив Жан Ассельборн.

Люксембурзький міністр також наголосив на тому, що реальність місії миротворців ООН на сході України залежить від того, як зможуть домовитися щодо неї в Раді безпеки ООН, де Росія є повноцінним членом.

Водночас, з боку ЄС, на думку Жана Ассельборна, має бути надана повна підтримка зусиллям спецпредставника США з питань України Курта Волкера.

"Спеціальний представник США Волкер наразі там перебуває і гадаю, нам слід вітати його зусилля. З іншого боку, треба заохотити Росію зважитися на подальший прогрес щодо ідеї, яку президент Путін сам висунув. Треба це поглиблювати й досягти того, аби був відновлений контроль за кордоном", – заявив Ассельборн.

Як відомо, в середині листопада Росія і США докладно обговорили можливість розміщення миротворчої місії ООН на сході України.

Раніше спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Росія мусить вивести свої сили з Донбасу, щоб миротворці ООН зайшли на цю територію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.