Макрон висловив стурбованість Трампу щодо переведення посольства США в Єрусалим

Вівторок, 5 грудня 2017, 18:32

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з Дональдом Трампом заявив, що "стурбований" тим, що лідер США може односторонньо визнати Єрусалим як столицю Ізраїлю.

Про це повідомляє Le Point, посилаючись на заяву Єлисейського палацу.

"Еммануель Макрон нагадав, що статус Єрусалиму має бути вирішений в рамках мирних переговорів між ізраїльтянами і палестинцями, спрямованих, зокрема, створення двох держав, які живуть мирно пліч-о-пліч в безпеці зі столицею в Єрусалимі" - зазначили в Єлисейському палаці.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган попередив, що може розірвати зв'язки з Ізраїлем, якщо США визнають Єрусалим ізраїльською столицею.

За даними американських ЗМІ, на цьому тижні Дональд Трамп різко змінить позицію США щодо статусу Єрусалиму. Доля міста - одне з найжорсткіших питань між Ізраїлем та палестинцями.

Минулого тижня стало відомо, що Трамп вирішив не переносити посольство США в Ізраїлі в Єрусалим, підписавши меморандум, згідно з яким дипломатична місія залишатиметься в Тель-Авіві ще щонайменше півроку.

В той же час в адміністрації Трампа наголошують, що президент США готовий до перенесення посольства у майбутньому.

Майже всі держави розміщають свої посольства в районі Великого Тель-Авіва, за винятком Болівії й Парагваю, чиї посольства розташовуються в околицях Єрусалима.

Під час передвиборної кампанії Дональд Трамп активно виступав за перенесення диппредставництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.