У Держдепі закликали Київ дотримуватись верховенства права у справі Саакашвілі

Середа, 6 грудня 2017, 10:47

У Держдепартаменті США закликали Україну утриматися від насильства і дотримуватись верховенства права у справі лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі.

Про це на брифінгу у Вашингтоні сказала речниця Державного департаменту Хезер Науерт.

"Ми уважно спостерігаємо за цією ситуацією та за тим, що сталося у Києві. У нас хороші відносини з урядом України. Однак це не означає, що ми погоджуємося з ними щодо абсолютного усього" - сказала вона.

"Ми хотіли б закликати владу України знизити напруженість цієї ситуації. Ми безсумнівно бачили повідомлення про різні заходи на вулицях Києва. Ми закликаємо усі сторони уникати насильства, дотримуватися верховенства права та їхніх міжнародних зобов'язань", - наголосила Науерт.  

За її словами, позиція США полягає у тому, що якщо українська влада затримує, арештовує когось, то має дотримуватись законів країни, а також міжнародних зобов'язань щодо прав людини.

"Ми закликаємо Україну поважати верховенство права", - заявила речниця Держдепу.

Як повідомлялося, у Представництві Європейського Союзу в Україні сподіваються, що слідство у справі екс-голови Одеської облдержадміністрації, лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі відповідатиме вимогам чинного українського законодавства.

Нагадаємо, 5 грудня у квартирі в будинку на вулиці Костьольній, де проживає Саакашвілі, силовики провели обшуки.

За даними СБУ, Саакашвілі затриманий в рамках кримінального провадження, відкритого

 за ч. 1 ст. 256 ККУ (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності).

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі фінансував свої акції в Україні за рахунок злочинного угрупування Януковича, зокрема, Сергія Курченка. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.