Радбез ООН розкритикував рішення Трампа щодо Єрусалима

Субота, 9 грудня 2017, 11:12

Один за одним 14 членів Ради Безпеки ООН на засіданні 8 грудня висловилися проти рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Про це повідомляє The Associated Press.

Традиційні союзники США в Раді Безпеки ООН, включаючи Британію, Францію, Швецію, Італію та Японію, розкритикували рішення Трампа, наполягаючи на тому, що не варто змінювати статус Єрусалима до остаточних ізраїльсько-палестинських переговорів.

Посли Франції, Італії, Німеччини, Швеції та Британії заявили, що рішення Трампа не відповідає резолюціям Ради Безпеки та несе ніякої користі для перспектив миру в регіоні.

Однак, за словами американського посла Ніккі Гейлі, США зараз ще більше налаштовані до миру "ніж коли-небудь раніше". "Ми вважаємо, що ми можемо бути ближче до цієї мети, ніж будь-коли раніше", - сказала вона.

Повідомляється, що адміністрація Трампа працює над новою мирною пропозицією для Близького Сходу.

Гейлі не надала жодних подробиць, а лише зазначила, що минулі ізраїльсько-палестинські угоди були підписані на газоні Білого дому, і якщо існує нова угода, то є "хороша ймовірність" того, що вона буде також підписана там, "оскільки Сполучені Штати мають довіру обидвох сторін".

Проте палестинський посол в ООН Ріяд Мансур, який виступив після членів Радбезу, заявив, що рішення США підриває головну роль Трампа у справі пошуку миру в регіоні.

За його словами, "одна сторона не може продовжувати монополізувати мирний процес", особливо та, яка упереджена на користь "окупаційних сил" Ізраїлю.

Мансур закликав Раду Безпеки ООН засудити те, що він назвав "безвідповідальним" рішенням США, й підтвердити свою позицію щодо статусу Єрусалима.

Зазначимо, що Радбез ООН на засіданні 8 грудня не приймав жодних резолюцій щодо рішення Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Нагадаємо, 6 грудня президент США Дональд Трамп попри застереження світової спільноти прийняв рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Ізраїль вважає місто Єрусалим своєю неподільною столицею. Ізраїль захопив східну частину міста під час Шестиденної війни в 1967 році та згодом анексував.

Палестинці прагнуть зробити східну частину Єрусалима майбутньою столицею власної держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.