Фінляндія вимагає від РФ пояснень через затримки фінських суден

Середа, 10 січня 2018, 16:44

Росія без пояснень включила фінські судна в більш високу групу ризику, що призвело до збільшення перевірок і затримок в доставці вантажів.

Про це повідомляє видання Keskisuomalainen з посиланням представника транспортного відомства Фінляндії Trafi Юха-Матті Корсі.

За його словами, з кінця минулого року у російських портах затримали вже сім фінських суден.

"Це почалося наприкінці минулого року без жодних спеціальних повідомлень для Trafi" - сказав Корсі.

Зміна групи ризику означає, що судно можна піддати перевірці поза позначеними в міжнародному договорі про судноплавство термінами.

Затримка в порту дорого коштує судноплавним компаніям. Крім цього, знаходження в більш високій групі ризику відбувається автоматично на міжнародному рівні, і додаткові перевірки фінських суден можливі й в інших країнах.

Транспортне відомство Trafi вже двічі надсилало запит російським чиновникам про причини цього кроку, проте відповіді так і не отримало. Корсі вважає, що рішення може бути пов'язане з тим, що в листопаді минулого року в Фінляндії було затримано російське судно за підозрою у витоку нафтопродуктів.

Представник міністерства транспорту Фінляндії Мікаель Ніберг заявив, що його відомство також чекає відповіді росіян про підстави, на основі яких затримують фінські судна.

"Ми стежимо за ситуацією і готуємося дуже швидко відреагувати на політичному рівні" - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.