КС Іспанії прийняв скаргу на обмеження Мадридом самоуправління у Каталонії

Середа, 10 січня 2018, 20:14

Конституційний суд Іспанії прийняв до розгляду скаргу опозиційної партії Podemos на активацію статті 155 Конституції, розпуск уряду Каталонії і скликання дострокових виборів у регіоні.

Про це повідомляє видання La Vanguardia.

Як зазначається, взяття скарги до розгляду не означає, що рішення про обмеження самоуправління буде призупинене в якості попереднього заходу, оскільки подібні заходи вводяться після відповідних скарг уряду.

У партії Podemos вважають, що запровадження статті 155, розпуск уряду і парламенту та призначення нових виборів у Каталонії було надмірним заходом.

У Podemos стверджують, що взяття Конституційним судом скарги до розгляду є позитивним кроком "вперед, який покладе край наступу на інституції самоврядування".

За даними ЗМІ, рішення у цій справі слід очікувати не раніше ніж за рік-півтора.

27 жовтня минулого року парламент Каталонії затвердив резолюцію про проголошення незалежності. У відповідь Сенат Іспанії схвалив прохання уряду про введення в дію 155-ї статті Конституції, яка раніше ніколи не застосовувалася і дозволила обмежити самоврядування регіону. Після цього було прийнято рішення відсторонити від посад лідера автономії Карлеса Пучдемона і членів його уряду. Крім того, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив каталонський парламент і призначив вибори в регіоні на 21 грудня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.