Клімкін: Україна має робити більше для нацменшин у сфері освіти

Четвер, 11 січня 2018, 16:04

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Україна має більше робити для національних громад у сфері освіти.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з главою МЗС Румунії Теодором Мелешкану в четвер у Чернівцях, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Ми маємо робити більше для наших національних громад, зокрема і для румунської. Це стосується і фінансування, і зміни методик, оскільки коли маленькі діти приходять у перший клас, ми не повинні їх відлякувати українською граматикою - ми маємо ангажувати", - сказав Клімкін.

Клімкін також зазначив, що Україна та Румунія продовжать роботу в цій сфері.

Водночас глава МЗС Румунії Теодор Мелешкану заявив, що румунська влада наполягає на тому, що мовна стаття українського закону "Про освіту" має негативний вплив на національні меншини, які проживають у країні.

28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Як відомо, 11 грудня Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.