Україна за 10 днів використала річну квоту на експорт меду в ЄС

П'ятниця, 12 січня 2018, 12:05

Україна в новому році вже вичерпала 100% річної експортної квоти на постачання меду в ЄС.

Про це повідомив у своєму Facebook перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

"На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водночас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі", - написав він.

За його словами, в Україні налічується близько 400 000 пасічників, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. тонн меду на рік, що є найвищим показником в Європі.

Майже 57 тис. тонн, або 80% всього українського меду експортується - переважно в Євросоюз. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин - до 140 000 тонн меду на рік, вдвічі більше від поточних обсягів.

Мартинюк також повідомив, що за першу декаду року повністю використано квоту на експорт виноградного та яблучного соку (14 000 тонн) та суттєвий відсоток використання (до 25%) в категоріях продукції птахівництва.

Нагадаємо, за 9 місяців 2017 року Україна експортувала рекордну кількість меду -  46 200 тонн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.