Угорщина: заява прем’єра Румунії викреслює його зі списку цивілізованих політиків

Понеділок, 15 січня 2018, 14:46

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто знову розкритикував румунського колегу Міхая Тудосе за висловлювання про автономістські зусилля угорської меншини в Румунії.

Заява Сійярто розміщена на сайті МЗС Угорщини.

"Уряд Угорщини зобов'язаний чітко пояснити, що така заява є абсолютно неприйнятною і викреслює прем'єр-міністра Румунії з переліку цивілізованих європейських політиків", - сказав Сійярто.

Угорський міністр також зазначив, що дебати про автономію тривають і в інших країнах Європи, але вони мають вестися у певних рамках.

"У ХХІ столітті не можна оскаржити легітимність того, чи може автономія бути або не може бути предметом дебатів. Дебати повинні бути, але проводити їх, погрожуючи людям смертю, є неприйнятним", - підкреслив Сійярто.

Нагадаємо, минулого тижня між Угорщиною та Румунією розгорівся дипломатичний скандал через гостре висловлювання румунського прем’єра Міхая Тудосе про "повішання нацменшин".

Права 1,2 млн етнічних угорців в Румунії, в тому числі близько 700 тисяч секеїв у східній Трансільванії, десятиліттями перебувають в центрі політичної ворожнечі між двома країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.