Парламент Чехії проголосував за вотум недовіри уряду Бабіша

Вівторок, 16 січня 2018, 17:16

Палата депутатів парламенту Чехії (нижня палата) сьогодні проголосувала за вотум недовіри уряду нового прем’єр-міністра Андрея Бабіша.

Рішення підтримали 117 депутатів, проти проголосували 78, повідомляє Aktualne.cz.

За вотум недовіри уряду меншості проголосували депутати 8 з 9 представлених у парламенті партій. Проти голосували лише депутати руху ANO, лідером якого є Бабіш.

Питання недовіри уряду розглядали в парламенті 10 січня, але тоді голосування відклали з ініціативи євроскептичної Громадянської демократично партії.

Президент Чехії Мілош Земан минулого тижня виступив у парламенті і висловив підтримку Бабішу, пообіцявши надати йому можливість ще раз спробувати сформувати уряд.

Рух ANO у жовтні минулого року виграв парламентські вибори і отримав 78 місць у парламенті, але цього виявилося недостатньо для формування більшості. Крім того, інші політичні сили відмовилася об’єднуватися з партією Бабіша.

Попри втрату довіру парламенту, уряд Бабіша продовжить керувати країною, поки не буде створено новий кабмін.

Більшість партій закидають Бабішу і Земану, що і президент, і новий прем'єр-міністр діяли всупереч традиціям парламентської демократії.

Зокрема, не було серйозних переговорів щодо створення прозорої більшості, а президент і прем'єр від самого початку перейшли до питання створення уряду меншості.

Крім того, політичні сили відмовляються підтримувати прем’єра, поки його звинувачують у шахрайстві з коштами ЄС. Сам Бабіш заперечує всі звинувачення.

Нагадаємо, Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству оприлюднило доповідь, в якій йдеться про те, що бізнес-проект прем’єра Чехії Андрея Бабіша надав неправдиві та неповні дані в заявці на отримання гранту ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.