Македонські і грецькі дипломати відновлюють переговори щодо назви Македонії

Середа, 17 січня 2018, 11:53

Дипломати з Греції і Македонії 17 січня зберуться у штаб-квартирі ООН заради спроби врегулювати 27-річну суперечку навколо назви Македонії.

Про це повідомляє RFERL.

Посередником у переговорах між представником Македонії в ООН Васко Наумовським та переговірником Греції Адамантіосом Вассілакісом виступить американський дипломат Меттью Німец, який є послом генсека ООН з питань суперечок навколо назви Македонії. Він займається цією проблемою з 1994 року.

Німец в інтерв’ю грецькому телебаченню заявив, що на його думку, люди в обох країнах готові почути варіанти вирішення суперечки".

Раніше глава МЗС Греції Нікос Котціас заявив, що Греція цього року хоче врегулювати давню суперечку щодо назви колишньої Югославської республіки Македонія.

Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до 1991 року носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

"Щодо питання назви, уряд веде переговори і підтримує компромісну назву, яке буде всебічно використовуватися", - додав міністр.

Греція, ЄС та інші міжнародні структури іменують країну як "Колишня Югославська республіка Македонія" (КЮРМ).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.