У Раді Європи розкритикували Румунію за брак прогресу у боротьбі з корупцією

Четвер, 18 січня 2018, 16:28

Група з питань боротьби з корупцією Ради Європи (GRECO) заявила, що Румунія досягла незначних успіхів у боротьбі з корупцією в державних установах і висловила стурбованість з приводу відсутності прозорості в судовому процесі.

Про це повідомляє Reuters.

У доповіді зазначено, що Румунія повністю виконала лише дві з 13 рекомендацій GRECO, наданих минулого року. Вони включали в себе більш прозорий юридичний процес, введення більш строгих критеріїв для законодавців з метою запобігання конфлікту інтересів та роз'яснення умов їх імунітету від судового переслідування.

"Законодавчий процес як і раніше викликає особливе занепокоєння GRECO, з огляду на тривалі суперечки і звинувачення про неналежні консультації, надмірне використання прискореної процедури і відсутність прозорості", - сказано в повідомленні.

У березні GRECO обговорить законопроекти про перегляд судових рішень в Румунії. Наразі очікується рішення щодо цього в Конституційному суді.

В грудні нижня палата парламенту Румунії схвалила закони про реформування системи правосуддя, які Європейська комісія, Державний департамент США та президент країни критикували як загрозу незалежності судів.

Пізніше Верхня палата парламенту Румунії проголосувала за поправки в системі правосуддя, які загрожують незалежності судів.

Президент Румунії заявив, що Євросоюз може розпочати санкційну процедуру проти Румунії за прикладом Польщі, якщо Бухарест буде наполягати на змінах в своїй судовій системі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.