Федеральні відомства США призупинили роботу через фінансування

Субота, 20 січня 2018, 11:17

Федеральний уряд США рівно опівночі призупинив роботу, оскільки сенатори не змогли досягти згоди у питанні фінансування уряду.

Про це повідомляє CNN.

Призупинення роботи федеральних відомств (shutdown) припало на першу річницю інавгурації президента США Дональда Трампа.

У тому, що сталося, Білий дім відразу же звинуватив демократів.

"Сьогодні вони поставили політику вище нашої національної безпеки, сімей військових, незахищених дітей та здатності нашої країни служити всім американцям", - заявила за кілька хвилин до опівночі прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. "Ми не будемо вести переговори про статус незаконних іммігрантів, в той час як демократи тримають наших законних громадян як заручників через свої жорстокі вимоги. Це поведінка неконструктивних лузерів, а не законодавців", - сказала вона.

Як відомо, уряд в США не може повноцінно працювати, поки не буде схвалено федеральний бюджет.

Напередодні Палата представників змогла більшістю голосів затвердити законопроект, що дозволяє продовжити фінансування державних органів аж до 16 лютого. Але ця ініціатива так і не отримала підтримки в Сенаті.

Під час голосування за черговий тимчасовий бюджет республіканці, які мають лише 51 місце у Сенаті, не отримали достатньої підтримки від демократів.

Зазначимо, що в останні півроку бюджетні установи США працювали на підставі двох тимчасових дозволів, прийнятих у вересні та грудні минулого року. Дія останнього з них, схвалена Конгресом 21 грудня, закінчилася опівночі 20 січня 2018 року.

Основною перешкодою стала позиція демократів, які наполягали на включенні в текст законопроекту гарантій державного захисту для понад 700 000 нелегальних іммігрантів, які були привезені в США ще дітьми.

Трамп неодноразово погрожував, що може відмінити дію закону DACA, прийнятого за наполяганням адміністрації Обами, що надає таким дітям право на роботу і легальне перебування в США.

Призупинення роботи федерального уряду США називають "shutdown". Починаючи з 1976 року подібні події відбувалися вже 36 разів, зазначає The Voice of America.

Попри те, що крайній термін фінансування державних відомств минув в ніч на суботу, ефект від цього американці зможуть відчути тільки в найближчий понеділок, коли на роботу не вийдуть співробітники федеральних служб. 

У 2013 році, коли припинення роботи уряду затягнулося майже на два тижні, на своїх робочих місцях вимушено були відсутні 850 000 чиновників різних служб.

Будуть закриті установи, які отримують державне фінансування, включаючи музеї та національні парки. Припинить роботу ряд федеральних відомств – Центр по контролю за розповсюдженням захворювань, податкова служба. Не вийдуть на службу також цивільні службовці Міністерства оборони США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.