Поляк виграв у німецькому суді справу щодо "польських концтаборів"

Середа, 24 січня 2018, 12:10

Польський адвокат Лех Обара виграв у німецькому суді справу щодо недопустимості вживання німецьким суспільним каналом ZDF вислову "польські концентраційні табори".

Про це повідомляє Onet.pl.

Йдеться про справу Кароля Тендери, який під час війни був в’язнем табору смерті. Він подав позов про неможливість вживання відомим німецьким мовником ZDF образливого для поляків словосполучення. У 2013 році канал назвав Аушвіц і Майданек польськими концентраційними таборами.

Перше рішення, винесене у цій справі 25 квітня 2016 року судом у Кракові, не було на користь позивача, однак його юристи подали апеляцію і виграли справу. Згідно з рішенням суду, на головній сторінці каналу повинні були протягом місяця розміщені вибачення.

ZDF однак розмістив вибачення на одній з бічних сторінок, а його юристи оскаржили рішення краківського суду у Німеччині. На каналі вважають, що рішення суду у Кракові могло бути винесене під впливом політики партії "Право і справедливість".

Суд у німецькому Кобленці відхилив скаргу ZDF. Це рішення є правомочним, хоча і неостаточним. Канал може подати апеляцію до Федерального трибуналу у Карлсруе, однак швидше за все до цього справа не дійде, оскільки цей суд розглядає лише виняткові справи.

У німецьких судах зараз розглядаються ще дві справи поляків щодо вислову "польські концентраційні табори" у газеті Mittelbayerische і Radiо B5.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.