Дуда: У Польщі немає місця для осіб, які прославляють Гітлера

Середа, 24 січня 2018, 13:03

Президент Польщі Анджей Дуда жорстко осудив пропагування нацизму в Польщі.

Про це Дуда заявив в інтерв’ю "Польському радіо" у Давосі, відповідаючи на запитання щодо справи організації "Гордість і сучасність".

"Якщо те, що можна було побачити на телебаченні, підтвердиться, потрібно буде скерувати обвинувальний акт проти тих людей. Ми не можемо допустити, аби подібні організації були у Польщі. Насправді це антипольські організації. Якщо хтось прославляє Адольфа Гітлера, людину, яка відповідальна за знищення поляків та інших народів, передусім єврейського народу, то йому немає місця у польському суспільстві. Не маю щодо цього жодних сумнівів. Ми повинні протидіяти таким явищам у будь-який спосіб", - підкреслив Дуда.

Президент Польщі переконаний, що прокуратура у цій справі відреагувала швидко та ефективно.

"Якщо хтось святкує день народження Адольфа Гітлера, людини, яка відповідальна за смерть шести мільйонів польських громадян, то ними негайно має зайнятися прокурор. Я дуже задоволений швидкою реакцією прокуратури, бо це показує, що вона серйозно ставиться до своїх завдань. З великим задоволенням я сприйняв інформацію про те, що прокурор вже зайнявся цією справою", - додав він.

Нагадаємо, польська прокуратура почала розслідування після виходу в ефір на телеканалі TVN24 сюжету про членів організації "Гордість і сучасність", які в Сілезькому воєводстві святкували річницю народження Адольфа Гітлера.

На записах прихованою камерою видно, зокрема, як націоналісти в мундирах вермахту проголошують тости "За Адольфа Гітлера і нашу вітчизну, кохану Польщу", "вівтар" з Гітлером, а також пригощання тортом з мотивами прапора Третього рейху.

У цій справі польські правоохоронні органи затримали вже п’ятьох осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.