Законопроект Порошенка про антикорупційний суд необхідно змінити – секретар "Венеціанки"

Четвер, 25 січня 2018, 17:18

Законопроект президента України Петра Порошенка про антикорупційний суд необхідно змінити відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Про це сказав секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв’ю "Європейській правді".

"Я вважаю, що цей проект справді потрібно поліпшити і привести у відповідність до рекомендацій ВК. Але, звісно, те, що президент подав цей законопроект, саме по собі є позитивним кроком, бо це відкриває можливість для подальшої роботи з ним. І, наскільки я поінформований, президент Порошенко дав сигнали щодо можливого перегляду цього законопроекту. На мою думку, було б непогано, щоб у цих дискусіях брали участь як депутати, так і президентська адміністрація", - сказав Маркерт.

Він зазначив, що до роботи над змінами також варто долучити представників МВФ та Світового банку, тобто інституцій, від яких Україна сподівається отримати фінансування і які вже висунули свої умови.

"Якщо вони будуть задіяні у процесі, Україна зможе бути впевнена, що доопрацьований закон відповідає їхнім очікуванням. Адже зміни потрібні не лише у питанні відбору суддів. Зокрема, мене вразили терміни створення АКС, прописані в законопроекті. Пропонується, що в разі схвалення закону суд не буде створений невідкладно – натомість президент повинен внести ще один закон про запуск антикорупційного суду, і лише за рік після того суд з’явиться. Нагадаю: в нашому висновку ми писали, що суд має бути створений невідкладно", - зазначив він.

Як відомо, створення Антикорупційного суду є однією з ключових умов для відновлення співпраці України з МВФ. Також через це не може бути підписана домовленість про нову програму макрофінансової допомоги ЄС для України. Вартість цієї програми може сягнути 2 млрд євро.

Раніше повідомлялося, що директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард у окремій заяві нагадала українським партнерам, що антикорупційні вимоги лишаються ключовими умовами співпраці України з МВФ.

Після цього президент України Петро Порошенко пообіцяв директору-розпоряднику МВФ Крістін Лагард внести законопроект про антикорупційний суд найближчими днями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.