У експертів має бути блокуючий голос при відборі антикорупційних суддів - "Венеціанка"

Четвер, 25 січня 2018, 17:32

Міжнародні експерти повинні мати вирішальну роль у відборі антикорупційних суддів і мати механізм блокування призначення кандидатів, які не відповідають вимогам.

Про це сказав секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв’ю "Європейській правді".

"Наша рекомендація справді каже, що міжнародні експерти повинні мати вирішальну роль у цьому процесі. Як саме це має відбуватися – інше питання. Можливо, цей експертний орган не повинен визначати, хто саме має бути призначений членом антикорупційного суду. Але він напевно повинен мати можливість запобігти призначенню тих людей, які не видаються належними кандидатами", - сказав Маркерт.

Він зазначив, що в законопроекті Петра Порошенко щодо створення Антикорупційного суду є норма, яка дозволяє подолати рекомендацію міжнародників - може бути подолана двома третинами голосів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Цей механізм, мабуть, не дає експертам вирішальну роль, про яку йдеться у наших рекомендаціях. Ми вже бачили під час відбору суддів Верховного суду, що надто часто знаходилися дві третини голосів за те, щоби схвалити кандидата всупереч рекомендаціям Громадської ради доброчесності. Є суттєвий ризик, що це повториться – Вища кваліфікаційна комісія суддів не буде виконувати рекомендації міжнародних експертів", - сказав Маркерт.

Він підкреслив, що коли йдеться про Антикорупційний суд, вимоги до судді повинні бути особливо жорсткими.

"Звичайно, факти звинувачення чи публікації щодо конкретного кандидата мають перевіряти, не можна брати до віри все, що писали чи говорили про конкретну людину. Але якщо після перевірки лишаються хоча б підозри у недоброчесності кандидата, це є достатньою причиною, щоби заблокувати його призначення суддею АКС", - сказав секретар "Венеціанки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.