Британії буде гірше за межами ЄС за будь-якого сценарію – урядовий звіт

Вівторок, 30 січня 2018, 11:21

Конфіденційний аналіз британського уряду щодо впливу Brexit на економіку передбачає, що всі галузі промисловості країни постраждають після виходу з Європейського Союзу.

Про це повідомляє BuzzFeed, який ознайомився з документами.

Урядовий документ під назвою "EU Exit Analysis – Cross Whitehall Briefing" датований січнем 2018 року і розглядає три найбільш вірогідних сценарії Brexit на основі існуючих механізмів ЄС.

Автори документа доходять висновку, що Великій Британії буде гірше поза межами Європейського Союзу за кожним змодельованим сценарієм.

Якщо Британія продовжить діяти в рамках всеохоплюючої угоди про вільну торгівлю з ЄС, економічне зростання в країні буде на 5% нижче протягом наступних 15 років у порівнянні з поточними прогнозами.

Сценарій "ніякої угоди", який би означав, що Британія повернеться до правил Світової організації торгівлі (СОТ), скоротить зростання на 8% протягом цього періоду.

Найбільш м’який варіант Brexit - це збереження подальшого доступу на єдиний ринок через членство в Європейському економічному просторі, але в довгостроковій перспективі він також призведе до падіння на 2%.

Розрахунки не враховують короткострокових ударів від Brexit по британській економіці, таких як вартість адаптації до нових митних механізмів.

У документі зазначається, що майже кожен сектор економіки, включений до аналізу, відчує негативний вплив всіх трьох сценаріїв: хімічна промисловість, вирбництво одягу, продуктів харчування та напоїв. Найгірші наслідки будуть для автовиробників та рітейлерів.

Аналіз показав, що негативного впливу не буде лише для сільськогосподарського сектору за сценарієм СОТ.

Кожен британський регіон також відчує негативний вплив за трьома сценаріями, а Північний Схід, графство Західний Мідленд та Північна Ірландія зіткнуться з найбільшим падінням економічних показників.

Крім того, існує ризик того, що статус Лондона як фінансового центру може суттєво знизитися, а можливості, які надаються в рамках ЗВТ, не сильно відрізняються від можливостей СОТ.

З плюсів Brexit аналіз передбачає, що за всіма сценаріями буде укладено торговельну угоду з США, і це принесе користь ВВП на 0,2% у довгостроковій перспективі.

Торгові угоди з іншими країнами та блоками, які не входять до ЄС, такими як Китай, Індія, Австралія, країни Перської затоки та країни Південно-Східної Азії додадуть в цілому ще 0,1% -0,4% до ВВП у довгостроковій перспективі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.