ЗМІ: дослідження довели причетність уряду Сирії до хімічних атак

Вівторок, 30 січня 2018, 11:48

Спеціалісти Організації з заборони хімічної зброї в рамках лабораторних досліджень довели, що уряд Сирії причетний до хімічних атак проти мирних жителів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на інформацію дипломатів та вчених, що проводили дослідження.

Лабораторії, що працюють в Організації з заборони хімічної зброї, порівнювали зразки, взяті місією ООН в передмісті Дамаску Гуті після нападу 21 серпня 2013 року, коли сотні мирних жителів загинули від отруєння газом зарин. Цей газ Дамаск нібито передав на знищення в 2014 році.

Під час тестів у зразках з Гути було знайдено такі ж "маркери", що і в зразках, взятих на місцях двох інших хімічних атак - в містах Хан-Шейхун в провінції Ідліб 4 квітня 2017 року і Хан-аль-Ассаль, провінція Алеппо, у березні 2013 року.

"Ми порівняли зразки з Хан-Шейхуна, Хан-аль-Аассаля, Гути. У всіх трьох були ознаки, які співпали", - сказав співрозмовник агентства.

Результати досліджень стали основою звіту ОЗХО та ООН у жовтні минулого року, в якому йдеться про те, що сирійський уряд несе відповідальність за хімічну атаку в Хан-Шейхуні, в результаті якої загинули десятки людей.

Висновки щодо Гути не увійшли до жовтневого звіту, оскільки вони не були частиною мандату слідчої команди.

Тим не менш, тепер ці висновки будуть підкріплювати заяви США, Великої Британії та інших західних держав, що уряд Башара Ассада як і раніше володіє і використовує заборонені боєприпаси, порушуючи кілька резолюцій Ради Безпеки ООН та Конвенцію про заборону хімічного зброї.

Сирійський режим заперечує свою відповідальність за хімічні атаки. В рамках американо-російської угоди після нападу в Гуті в 2013 році Дамаск приєднався до ОЗХО та погодився назавжди ліквідувати свою програму хімічної зброї, включаючи знищення запасів промислових хімічних речовин в обсязі 1300 тонн, які тепер пов'язують з атакою в Гуті.

Однак, інспектори ОЗХО  знайшли докази про поточну програму хімічної зброї в Сирії, в тому числі про систематичне використання бочкових бомб з хлором та зарином.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.