Посередник ООН їде до Греції та Македонії: обговорюють 5 варіантів назв

Середа, 31 січня 2018, 10:25

Американський дипломат Метью Німец, який виконує роль посередника ООН між Афінами і Скоп'є у суперечці  щодо нової назви Македонії, цього тижня відвідує Грецію та Македонію.

Про це повідомляє Ekathermini.

Німец проведе зустрічі з урядовцями обох країн і запропонує п'ять варіантів нової назви колишньої югославської республіки: Республіка Нова Македонія, Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія і Республіка Македонія (Скоп'є).

Перед візитом дипломат заявив, що взаємоприйнятна пакетна угода може бути досягнута за підтримки міжнародного співтовариства. ООН тісно співпрацює з Вашингтоном, Брюсселем та Берліном.

Проте він визнав, що між двома сторонами спостерігається значне розходження позицій не лише на рівні урядів, а й у межах двох країн, серед політичних партій та їх населення, і зважаючи на це, він закликає щоб всі сторони були реалістичними та відкритими для компромісу.

"Зустріч прем'єр-міністрів Ципраса і Заєва у Давосі була позитивною та важливою, і вона дійсно матиме історичне значення, якщо призведе до вирішення серйозних розбіжностей між двома сусідами", - сказав Німец.

В ООН сподіваються на домовленість до квітня, щоб потім офіційно представити це рішення на самітах Європейського Союзу в червні та НАТО у липні.

"Я думаю, що ми можемо спробувати досягти позитивного результату протягом декількох місяців, можливо, раніше", - сказав Німец.

Нагадаємо, у Македонії раніше заявляли, що незадоволені пропозиціями посередника ООН щодо назви країни. У свою чергу греки проти використання слова "Македонія" в назві колишньої Югославської республіки.

Афіни та Скоп’є в останні тижні ведуть посилені переговори щодо вирішення суперечки із назвою Македонії. Уряд Македонії вже заявив, що в якості першого кроку перейменує головний аеропорт країни, який зараз названо на честь Олександра Македонського.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.