Гібралтар заявив, що може вибірково застосувати угоду щодо Brexit

Середа, 31 січня 2018, 13:08

Гібралтар має право накласти вето на будь-яку частину угоди щодо Brexit, яка буде укладена між Великою Британією та Європейським Союзом.

Про це заявив головний міністр британської території Фабіан Пікардо в інтерв’ю The Independent.

Пікардо наголосив, що конституція Гібралтару дозволяє вирішувати, які частини будь-якої угоди з ЄС застосовувати на своїй території.

Розділ 47 (3) Конституції надає владі території вирішальне слово у низці сфер політики, зокрема тих, що стосуються бізнесу та соціальної опіки, наприклад, на встановлення різних тарифів та правила для сектору фінансових послуг.

"Зрозуміло, що у нас є право вето щодо Brexit для Гібралтару. Ми зможемо визначати, чи будуть узгоджені аспекти застосуватися на Гібралтарі, чи ні. Застосування на Гібралтарі визначатиме уряд і парламент території", - сказав він.

Головний міністр Гібралтару заявив, що готовий накласти вето на частину угоди, якщо вона суперечитиме інтересам території.

Як відомо, Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова.

Іспанія пред'являє права на цю територію і британський уряд занепокоєний тим, що Мадрид намагається включити питання Гібралтару в дискусію про перехідний період після Brexit.

Під час британського референдуму 96% гібралтарців проголосували за те, щоб залишитися в ЄС. Явка склала 84%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.