У польському Лодзі в рамках декомунізації двічі перейменовували площу Перемоги

Субота, 6 січня 2018, 14:47

У польському місті Лодзь в рамках декомунізації площу Перемоги назвали іменем покійного президента Леха Качинського, за чотири дні – повернули стару назву.

Про це повідомляє Polskie Radio.

В грудні минулого року у зв’язку з так званою постановою про декомунізацію лодзький воєвода Збігнєв Рау надав площі Перемоги (назва з 1945 року – на честь перемоги над гітлерівською Німеччиною) нову назву – площа імені Леха Качинського. Нова назва набувала чинності з 1 січня.

Рішення воєводи викликало спротив частини членів міської ради Лодзя, які оскаржили його у суді.

У міській раді стверджували, що в жодному з документів Інституту національної пам’яті не вказано, що стара назва підпадає під дію декомунізаційної постанови.

У п’ятницю на позачерговому засіданні міської ради було вирішено повернути площі стару назву – Перемоги. Проте в обгрунтуванні рішення члени ради наголосили, що мова йде про перемогу у польсько-більшовицькій війні 1920-х років.

Члени панівної в раді коаліції заявили, що чергова зміна назви стала відповіддю депутатам "Права і справедливості"  прагнуть в рамках постанови про декомунізацію надавати великій кількості місць ім’я Леха Качинського.

Рішення про зміну назви площі набуде чинності за 14 днів після підписання воєводою, у якого є право відхилити його якщо є сумніви у законності прийняття рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.