Екс-президента Ірана затримано за підтримку протестів – ЗМІ

Неділя, 7 січня 2018, 16:40

З Ірану надходять суперечливі повідомлення щодо арешту екс-президента Махмуда Ахмадінежада.

Про такий арешт, посилаючись на свої джерела у Тегерані, пише газета Al-Quds Al-Arabi. Офіційні іранські ЗМІ цю інформацію не коментують.

За інформацією джерел Al-Quds Al-Arabi, екс-президента було зарештовано під час візиту до міста Шираз. Арешт було зроблено за згодою вищого керівника і духовного лидера Ісламської Республіки Алі Хаменеї.

Причиною арешту нібито став виступ Махмуда Ахмадінежада в місті Бушем, який було розцінено як заклик до "розігрівання заворушень". Зокрема, колишній президент заявив, що "деякі посадовці живуть далеко від проблем людей і нічого не знають про реальну ситуацію в суспільстві". Він також звинуватив президента країни Хасані Роухані в монополізації влади та ресурсів.

Згодом портал Al Araby, посилаючись на розмову із сином екс-президента, заявив, що інформація про арешт не відповідає дійсності. Втім, жодних заяв від самого Махмуда Ахмадінежада або його близьких досі немає. 

Нагадаємо, Махмуд Ахмадінежад був президентом Ірану у 2005-2013 роках. Він відомий гострими заявами проти США та Ізраілю, а також роботою над ядерною програмою, що й призвело до запровадження санкцій проти Ірану.

Також нагадаємо, що протести у Ірані розпочалися на початку року. Антиурядові демонстрації в Ірані спалахнули тиждень тому. Заворушення поширилися на понад 80 міст та містечок, і це призвело до загибелі 22 людей та більше 1000 арештів. Детальніше про протести в Ірані читайте у статті "Кінець "іранської революції": як виникли і куди поділися протести в ісламській республіці".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.