Юнкер: суперечка Словенії та Хорватії ставить під загрозу розширення ЄС на Балкани

Вівторок, 9 січня 2018, 12:21

Прикордонна суперечка між Словенією та Хорватією може заблокувати подальше розширення на Західних Балканах.

Про це заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, повідомляє EUobserver.

"Майбутнє розширення ЄС на країни Західних Балкан знаходиться в руках Словенії та Хорватії", - заявив він напередодні зустрічі з президентом Словенії Борутом Пахором.

Він сказав, що глухий кут, в який зайшла суперечка між двома державами-членами ЄС, "впливає на перспективи західнобалканських держав стати членами Європейського Союзу".

"Це не тільки двостороння проблема, це проблема, яка впливає на весь Європейський союз", - додав він.

Нагадаємо, у червні Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо суперечки між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря.

Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна. У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

29 грудня 2017 року сплив кінцевий термін виконання рішення суду щодо Піранської затоки.

30 грудня хорватські поліцейські катери супроводжували човни хорватських рибалок, щоб у разі необхідності чинити опір словенським поліцейським, які можуть затримати рибалок за перебування у водах Словенії.

Словенська поліція лише спостерігала за ситуацією і не втручалася, хоча починаючи з 30 грудня поліція Словенії має право штрафувати рибалок, які заходять у словенські води.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.