У Польщі органи місцевої влади мають до березня усунути комуністичні пам’ятники

Вівторок, 9 січня 2018, 14:54

Самоврядні органи влади у Польщі мають час до кінця березня на усунення з громадського простору комуністичних пам’ятників.

Згідно з новим законом про декомунізацію, у випадку невиконання місцевими органами влади закону воєводи зможуть видавати рішення про знесення пам’ятника, повідомляє "Польське радіо".

Директор Бюро пам’яті боротьби та мучеництва Інституту національної пам’яті Польщі Адам Сівек вважає, що новий закон має пришвидшити очищення громадського простору від комуністичних реліктів.

"Йдеться про те, аби таких об’єктів під час святкування 100-річчя незалежності не було", - наголосив він.

Найбільша група комуністичних об’єктів – це радянські пам’ятники: пам’ятники подяки, визволення, братерства зброї. На терені Польщі їх є приблизно 300.

Інститут нацпам’яті у ситуації, якщо самоврядні органи не дотримаються обов’язку знесення пам’ятника, буде розглядати подання воєвод про те, чи насправді існують підстави для знесення відповідного пам’ятника.

Адам Сівек додав, що деякі пам’ятники не усуватимуть. Прикладами можуть бути об’єкти, присвячені жертвами масового знищення, вчиненого німецькими нацистами.

"У період Польської Народної Республіки цим людям встановлювали пам’ятні таблиці, однак їх прикрашали комуністичними символами, зокрема Хрестами Грюнвальду. Часто писали, що їхня смерть була присвячена соціалізму та соціальній справедливості. Такі символи або написи ображають жертв злочинів, а тому потрібно повернути історичну правду та звільнити жертв від комуністичного звучання. У зв’язку з цим, подібним пам’ятникам потрібен не демонтаж, а виправлення написів та символів, - відзначив Сівек.

Новий закон про декомунізацію набув чинності у неділю, 7 січня.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.