РФ пригрозила Латвії наслідками через закон про учасників Другої світової війни

Вівторок, 9 січня 2018, 17:41

Росія обурена ухваленим у Латвії законом "Про статус учасника Другої світової війни", який зрівнює статус солдатів, що воювали проти нацистської Німеччини і її союзників та проти СРСР.

Про це заявила у вівторок офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, інформує російське агентство ТАСС.

"Планомірний курс офіційної Риги на переписування історії нам, на жаль, вже добре відомий… Цинічно образивши пам'ять 150 тис. радянських воїнів, які героїчно віддали свої життя за звільнення Латвії, політичне керівництво цієї країни фактично зрівняло в статусі учасників Другої світової війни, які воювали на боці фашистської Німеччини, з воїнами антигітлерівської коаліції", - заявила Захарова.

"Обурені цим черговим блюзнірським законодавчим актом. Відверте знущання над ходом і підсумками Другої світової війни абсолютно неприйнятне і матиме серйозні наслідки для російсько-латвійських відносин", - підкреслила Захарова.

Москва, заявила Захарова, закликає міжнародні організації - ООН, ОБСЄ, Раду Європи - "дати цьому кричущому крокові латвійської влади відповідну принципову оцінку".

Президент Латвії Раймондс Вейоніс 4 січня затвердив прийнятий парламентом закон про присвоєння статусу учасника Другої світової війни всім, хто брав участь в бойових діях на території країни в складі регулярних армій як СРСР, так і нацистської Німеччини.

Згідно з законом, у статусі учасника Другої світової війни буде відмовлено представникам націонал-соціалістичної партії нацистської Німеччини, її парамілітарних структур, таємної поліції і служб безпеки. Те ж стосується осіб, яких засуджено за злочини проти людства, а також співробітників КДБ СРСР і ЛССР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.