Туреччина розкритикувала Кіпр через розвідку газових родовищ

Неділя, 11 лютого 2018, 15:52

Міністерство закордонних справ Туреччини у заяві в неділю розкритикувало Кіпр за "односторонню" розвідку газових родовищ у морі.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

"Попри всі наші попередження, адміністрація греків-кіпріотів продовжує свою односторонню діяльність, пов'язану з вуглеводнем, у Східному Середземномор’ї. Це відбувається, незважаючи на невід'ємні права на природні ресурси турків-кіпріотів, які є співвласниками острова", - йдеться у заяві турецького МЗС.

Нещодавно Нікосія оголосила про продовження своєї діяльності з розвідки газових родовищ у блоці номер три за участю деяких міжнародних енергетичних компаній, в тому числі ENI. У п’ятницю турецькі військові кораблі заблокували бурове судно ENI Saipem 12000 біля берегів Кіпру.

"Як ми неодноразово наголошували в минулому, ми не тільки будемо продовжувати захищати наші власні права та інтереси на нашому континентальному шельфі, але ми також маємо намір здійснити необхідні кроки разом з Турецькою Республікою Північного Кіпру в рамках нашої підтримки турків-кіпріотів", - йдеться в заяві міністерства, у якій не згадано про блокування судна ENI турецькими військовими кораблями.

МЗС Туреччини наголосило, що відповідальність за будь-яку ситуацію, яка може виникнути в результаті напруги, буде лежати на стороні греків-кіпріотів. Турецькі дипломати також звинуватили Нікосію у загрозі безпеці і стабільності Східного Середземномор'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.